Omgeving & Activiteiten

Omgeving

De prachtige omgeving van de woonboot biedt voor elk jaargetijde een ander sfeerbeeld. In de lente wordt u omringd door prachtige bloesem, ontluikend groen en pasgeboren dieren. In de zomer nodigt het heerlijke, koele water uit tot een frisse duik in het met waterlelies overdekte water. De herfstkleuren van de bomen vragen om een stevige wandeling. En in de winter kunt u hier naast de warme kachel genieten van de complete rust en, als het weer een beetje meezit, zelfs schaatsen.

Vanuit de woonboot ziet u op en rondom het water veel watervogels zoals bijvoorbeeld de fuut, die elk jaar weer terugkeert, en het ijsvogeltje dat regelmatig postvat op één van de takken die over het water hangen om van daaruit zijn dagelijkse portie vis te vangen.

De echte visser zal hier zeker ook aan zijn trekken komen. In het water bevindt zich een rijke vispopulatie zoals karper, snoek en baars.

De woonboot ligt midden in een uitgestrekt en beschermd natuurgebied. Het landschap is hier zacht glooiend en bijna vlak. Dit is het smalste stuk van Nederland. Vroeger stroomde hier de Maas en tot op de dag van vandaag staat het water in deze grindvijver in directe verbinding met de Maas.

Activiteiten

De boot is bij uitstek geschikt als vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten. Op aanvraag kunnen wij een (beperkt) aantal fietsen voor u reserveren. U kunt natuurlijk ook uw eigen fiets meenemen. Fiets- en wandelroutes kunt u vinden op de website van de VVV Zuid Limburg: www.vvvzuidlimburg.nl.

In de directe omgeving van de woonboot valt veel te doen en te beleven.
Op 2 minuten met de auto (5 minuten op de fiets) kunt u een dag of een avond heerlijk genieten in het 2008 geheel nieuw aangelegde wellnesscentrum Thermen Born: www.thermenborn.nl.
Of wat dacht u van een een bezoekje aan het Gaiapark in Kerkrade; in 2007 werd dit dierenpark door de ANWB-test gekozen tot “Leukste dierentuin van Nederland” en won het bovendien de Zoosite Award als “Beste dierentuin van Nederland”.

Een dagje Maastricht of Aken (Duitsland) is ook de moeite waard. Je bent er met de auto binnen 30 minuten. Maar ook Maaseik (België) ligt op steenworp afstand van de boot en kunt u zelfs per fiets bezoeken.

Verder liggen er in de directe omgeving nog honderden kastelen, burchten en landhuizen die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Op nog geen 1.000 meter van de boot vindt u bijvoorbeeld kasteel Wolfrath. Iets verder weg, in de historische, levendige binnenstad van Sittard kun je middeleeuwse gebouwen, vele bijzondere kerken en schitterende herenhuizen bezichtigen. In deze regio vindt u bovendien enkele voor Nederland bijzondere beschermde dorpsgezichten, zoals het centrum van Elsloo.